Společnosti

Virtualizace výpočetní techniky v praxi


Výpočetní technika je „jen technika“ a v rukách lidstva může zabíjet, nebo léčit a pomáhat. Neměli bychom k ní přistupovat tak, že je vysloveně špatná nebo dobrá, je to jen technický prostředek pro usnadnění práce a zlepšení života, a ten je sám o sobě neutrální. Velmi podobně se můžeme dívat na nůž – nožem také můžete rozkrájet jablko a sníst jej, anebo někoho můžete zavraždit.

virtuální počítače

Zaměříme-li pozornost na smysluplné využití výpočetní techniky, získáme mnoho příkladů z praxe, jak to provést. Jedním z nich je i cestovní ruch a nasazování osobních počítačů a serverů v cestovních kancelářích nebo v leteckých společnostech. Zde obvykle pracuje více osob v kancelářích, a ty mohou využívat společné databázové prostory, ukládané na diskových polích různých serverů. Co tím máme na mysli?

letiště nad terénem

Kupříkladu v Českých aeroliniích, v době, kdy tato společnost ještě dobře prosperovala, měli někteří zaměstnanci přístup k několika serverům, a ty byly využívány pro různé typy pracovních činností. Každý server umožňoval využít v rámci nástrojů a utilit fsnet.cz tzv. virtualizaci, tedy situaci, kdy na jednom hardware bylo v provozu více operačních systémů a více databází – některé byly potřebné pro leteckou údržbu a sklady, jiné pro zpracování mzdových podkladů, na jiných bylo provozováno plánování nasazování letadel a posádek do ostrého provozu.

Virtuální servery umožňují nejen usnadnění práce pro koncové uživatele, ale také úsporu energie na provoz hardware, protože na jednom stroji s enormním výpočetním výkonem může pracovat více virtuálních počítačů najednou, a to nepřetržitě, 24 hodin denně, je-li to zapotřebí. Navržení projektu, konfiguraci a uvedení do provozu virtuálních serverů by měli provádět odborníci, není to práce pro nezkušené amatéry, jde o poměrně složité systémy, a je třeba porozumět jim i v konkrétní datové a programové implementaci.