Zvířata

První zvíře pro dítě – Jaké pořídit a jak dítě motivovat, aby se o zvířátko skutečně staralo?


Snad každé dítě jednou přijde za rodiči s tím, že by chtělo svého domácího mazlíčka. Co když se ale o něj nevydrží dlouho starat? Bojíte se mu zvíře pořídit? 

První zvíře pro dítě – Jaké pořídit a jak dítě motivovat, aby se o zvířátko skutečně staralo? 

Dítě vás prosí, abyste si pořídili zvířátko? Zkouší to všemožnými způsoby, prosí vás, píše Ježíškovi nebo dělá smutné oči na babičku s dědečkem? Kdo by tohle neznal, každé dítě zatouží po domácím zvířátku, pokud ale doma žádné zvíře nemáte a rozhodně nechcete, aby zůstalo na krku jen vám, přemýšlejte hodně o tom, jaké zvíře pořídíte. Děti se totiž obvykle vydrží o mazlíčka skutečně pravidelně starat jen nějakou chvíli. Pak už jeho zájem opadá a je jasné, jak to dopadne. O zvíře se budete starat vy a půjde vám z toho hlava kolem. 

krmení křečka

Začněte pomalinku 

Jako první zvířátko určitě nepořizujte pejska. To je hloupost, protože pes s vámi bude skutečně dlouho a potřebuje mnoho péče a času. Pokud vy sami netoužíte po pejskovi, dítěti ho jen tak nepořizujte. To už je mnohem lepší kočička, kterou nemusíte venčit, která vydrží i sama doma poměrně dlouho, ale pozor, i kočky žijí dlouho. Začněte tedy něčím menším, něčím méně náročným. Samozřejmě se tím myslí drobný hlodavec. Křeček nebo morčátko jsou ideálními společníky, dítě si je může ochočit, může se pomazlit, péče není tak náročná a zvířátko se dožije asi dvou let, což je adekvátní doba. Nepouštějte se raději ani do chování rybiček nebo želviček. I ty potřebují péči, zejména želvy mají specifické nároky na chov. 

roztomilé morče

Je to jen a jen tvoje zvíře 

Pokud dítěti povolíte zvířátko, zdůrazněte, že to bude jeho zvířátko. S tím přicházejí povinnosti, které si dítě musí plnit navíc. Dítěti zdůrazněte, že zvíře není jen na mazlení, ale že potřebuje čistit, že potřebuje krmit a samozřejmě, že může být i nemocné, takže pak potřebuje extra péči. I křeček vám totiž může onemocnět. Už od začátku by se dítě mělo o své zvíře starat samo. Pokud to ještě zcela nezvládá, pomáhejte mu, ale vždy chtějte, aby vám dítě asistovalo u čištění klece a u krmení. 

Pro děti a jejich vývoj je dobré pořídit takové drobné zvířátko, ale je třeba neustále opakovat, že zvíře není věc, potřebuje tedy pozornost i péči. Jinak se vám může stát, že i křeček bude nakonec vlastně vaším zvířátkem.