Online

Jak omezit čas trávený na síti


Jen málokdo si uvědomuje, jak návykový internet je, zvláště pro děti a mladé lidi. Nabízí nekonečné množství možností, co dělat, a to v pohodlí domova. Nelze se tedy divit, že se na něm mnozí stanou závislými a tráví na něm prakticky veškerý svůj volný čas. To samozřejmě neprospívá našemu zdraví, a to jak fyzickému, tak mentálnímu. Proto se čím dál častěji doporučuje čas strávený surfováním po internetu omezit.

 

na internetu může vzniknout závislost

 

Zde je však problém, neboť narážíme na základní problémy lidské psychiky, které se objevují u každé závislosti. A ačkoliv se nám to nezdá, tato není jen psychická, ale skutečně i fyzická. Určité aktivity na internetu v nás uvolňují dopamin, tedy hormon štěstí, po kterém se cítíme dobře. A tento pocit si samozřejmě chceme uchovat. Bohužel, i zde platí zákon klesajících výnosů – naše tělo si na onu dávku zvykne, a tak potřebuje vyšší, abychom dosáhli stejného pocitu. A to znamená více času na síti.

 

Jak se tedy této závislosti zbavit? Jednoduché to není. Samozřejmě, rodiče mohou říci, že dětem zabaví mobil či zakážou počítač na určitou dobu, ovšem ukazuje se, že to není to správné řešení. Závislost se tím nijak neřeší, pouze se objeví abstinenční příznaky a po navrácení mobilu či počítače po něm bude dítě dychtit ještě více.

 

propojení sociálních sítí

 

V první řadě se tedy musí jednat o vědomé rozhodnutí daného člověka. Bohužel, jako mnoho závislých, si často svou závislost nechtějí přiznat, či ji nevidí. Zde pomůže, pokud jim rozepíšete, kolik času denně většinou na internetu stráví. Před holými fakty utéci nemohou.

 

To ale není vše. Dále je nutné najít pro něj nějak jiný zdroj dopaminu. U valné většiny lidí se o to postará jejich koníček, ovšem pokud tento souvisí s internetem, máme problém. Důležité však je, aby se jiný zdroj našel. Jen tak se může člověk od zajetí internetu skutečně odpoutat a využívat jej pouze tak, jak by měl být.